МАТЕМАТИЧНІ ПІДХОДИ У STEM-ОСВІТІ - Білецький, В’ячеслав; Присяжнюк, Ігор; Сяська, Наталія (Педагогічна наука і освіта ХХІ століття, 2025)
У статті розкрито важливість упровадження STEM-освіти в освітній процес підготовки вчителів математики зазначено, що в сучасному світі STEM-освіта – це не просто модний термін, а необхідність, яка відповідає викликам ХХІ століття та готує здобувачів освіти до професійної діяльності. Підкреслено сутність STEM-освіти орієнтацію на розв’язання складних, міждисциплінарних проблем. Наголошено, що вчителі математики, які пройшли STEM-підготовку, навчають здобувачів освіти не просто знаходити правильну відповідь, а аналізувати завдання, розробляти стратегії, експериментувати та шукати інноваційні рішення, що надзвичайно актуально для будь-якої професії. Відзначено, що однією із ключових компетентностей для навчання впродовж життя є математична компетентність як здатність розвивати й застосовувати математичне мислення для розв’язання проблем у різних ситуаціях і контекстах, спроможність наводити й оцінювати аргументи, доводити. Акцентовано увагу на необхідності використання інтерактивних методів групового навчання, ігрових технологій, методики розвитку критичного і системного мислення, що дадуть змогу розвивати пізнавальну активність, комунікативність, творчість, а також викликати інтерес учнів до предмета. Показано важливість використання математичних методів, що надають процесу дослідження чіткості, структурності, раціональності, ефективності й забезпечують формування STEM-компетентностей студентів на достатньому рівні. Дано детальний аналіз традиційних та сучасних математичних методів, до яких належать такі: пояснювально-ілюстративний метод, репродуктивний метод, проблемний метод, гейміфікація (ігрофікація), інтерактивні методи, дослідницький метод, метод реєстрування, ранжирування та шкалювання, метод моделювання. Наведено приклади використання методу моделювання під час вивчення інтегрованого курсу природничо-математичних дисциплін з використанням цифрових технологій.