ПЕРСПЕКТИВИ РЕАЛІЗАЦІЇ ЄВРОПЕЙСЬКИХ МОДЕЛЕЙ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ В УКРАЇНІ - Стеца, Наталія (Педагогічна наука і освіта ХХІ століття, 2025)
У статті проаналізовано сутність та особливості європейських моделей соціальної політики й соціальної роботи – скандинавської, континентальної, англосаксонської, середземноморської та постсоціалістичної. Розглянуто їхні ціннісні засади, механізми соціального захисту, інституційні форми підтримки населення та роль держави, громади й громадянського суспільства у забезпеченні добробуту. Окреслено можливості адаптації цих моделей до українських реалій у контексті воєнного стану, внутрішнього переміщення населення та майбутнього післявоєнного відновлення. Наголошено, що система соціального захисту України все ще перебуває під впливом пострадянських практик, має обмежені ресурси, недосконале законодавство й кадровий дефіцит. Зазначено, що інтеграція європейських стандартів соціальної політики має відбуватися з урахуванням національних і регіональних особливостей. На основі порівняльного аналізу визначено, що найбільш перспективною для України є модифікована скандинавська модель, орієнтована на поєднання державної відповідальності, соціальної солідарності та партнерства між державними, громадськими й міжнародними структурами. Запропоновано напрями реформування системи соціальної роботи: розвиток кадрового потенціалу, удосконалення управління, прозорість фінансування, цифровізація послуг та розширення міжнародного співробітництва. Узагальнено, що впровадження європейських підходів сприятиме формуванню ефективної, людиноцентричної системи соціальної роботи та підвищенню соціальної згуртованості в українському суспільстві. Додатково підкреслено необхідність проведення міжрегіональних порівняльних досліджень для виявлення специфіки соціальних потреб, оцінки фінансової спроможності та розроблення інноваційних моделей соціальної підтримки та посилення психологічного та психосоціального виміру соціальної роботи.