ПРОФЕСІЙНІ ВИМОГИ ДО ФАХІВЦЯ З КАНІСТЕРАПІЇ ЗА РУБЕЖЕМ - Кравченко, Оксана; Сафін, Олександр; Мась, Наталія (Педагогічна наука і освіта ХХІ століття, 2025)
У статті з’ясовано, що потреба в соціально-психологічній підтримці вразливих категорій громадян зумовлює розвиток широкого спектру реабілітаційних послуг. Серед нових методів реабілітації виокремлено каністерапію, яка передбачає залучення спеціально підготовлених собак до інтеракцій з клієнтом. Зарубіжний досвід упровадження цього методу підтвердив його ефективність у роботі з різними категоріями громадян. Використання каністерапії в Україні актуалізує питання професійної підготовки фахівців. Досліджено особливості надання послуг каністерапії у країнах Європейського Союзу. Встановлено, що освіту за цим фахом наразі можна отримати в Іспанії, Ізраїлі та Чехії. У Польщі спеціальність «каністерапевт» навіть включено до класифікатора професій, а в Литві каністерапія є офіційно визнаною. На основі порівняльного аналізу професійних стандартів для спеціальності «каністерапевт» у Литві і Польщі визначено знання та вміння, які мають бути сформовані у фахівців; вимоги до освіти, матеріально-технічного забезпечення; подано умовний перелік соціальних навичок; запропоновано сфери працевлаштування. В Україні професія «каністерапевт» ще не визнана, відповідно немає й освітніх програм та професійного стандарту. Підготовка фахівців здійснюється лише на сертифікованих курсах. Розроблено освітній компонент «Каністерапія» з підготовки майбутніх ветеринарів у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій.