ПРОЄКТНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ФАХОВИХ І КРЕАТИВНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ БАКАЛАВРІВ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА, ДЕКОРАТИВНО-ПРИКЛАДНОГО МИСТЕЦТВА ТА РЕСТАВРАЦІЇ - Капральцев, Дмитро (Педагогічна наука і освіта ХХІ століття, 2025)
У статті розглянуто проєктну діяльність як ефективний засіб формування фахових і креативних компетентностей майбутніх бакалаврів образотворчого мистецтва, декоративно-прикладного мистецтва та реставрації. Актуальність дослідження зумовлена трансформаційними процесами в системі вищої освіти, зростанням вимог до професійної підготовки мистецьких кадрів, а також потребою у фахівцях, здатних до творчої самоекспресії, інноваційного мислення, критичного аналізу та самостійного прийняття художньо обґрунтованих рішень в умовах змін. Обґрунтовано, що проєктна діяльність є ефективною педагогічною технологією, яка забезпечує поєднання теоретичних знань із практичними навичками, сприяє розвитку естетичної культури, формуванню креативного, комунікативного, аналітичного мислення, просторово-комбінаторних умінь та інноваційної активності. Розглянуто зміст і специфіку типів проєктів, що застосовуються в освітньому середовищі мистецьких закладів: індивідуальні, колективні, міждисциплінарні та соціокультурні. Проаналізовано їхні змістові характеристики, цілі, завдання, а також чинники, що впливають на успішність реалізації проєктної діяльності. Особливу увагу приділено методам і формам організації навчальної діяльності, серед яких майстер-класи, воркшопи, виставкові проєкти, мистецькі акції тощо. Зазначено, що проєктна діяльність у підготовці майбутніх бакалаврів образотворчого мистецтва, декоративно-прикладного мистецтва та реставрації стимулює професійне зростання. Наведено конкретні приклади застосування проєктного підходу в освітньому процесі, що підтверджують його ефективність. Підкреслено, що проєктна діяльність виконує не лише навчальну, а й виховну, соціокультурну, комунікативну функцію, сприяючи гармонійному розвитку особистості студента. Зроблено висновок про необхідність системного впровадження проєктної діяльності у фахову підготовку майбутніх бакалаврів мистецького профілю як умови формування конкурентоспроможного, творчо активного фахівця.