ОСОБЛИВОСТІ СТРУКТУРИ ТРАНСВЕРСАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ГЕОГРАФІЇ - Костолович, Марія (Педагогічна наука і освіта ХХІ століття, 2025)
У статті обґрунтовано структуру трансверсальної компетентності майбутнього вчителя географії як важливої складової професійної підготовки. Визначено три компоненти означеної компетентності: мотиваційно-аксіологічний, інтелектуально-когнітивний, праксеологічно-комунікативний та охарактеризовано їхнєзмістове наповнення. Доведено, що мотиваційно-аксіологічний компонент формується на основі мотиваційного та ціннісного складників. Акцентовано увагу на інтелектуально-когнітивному компоненті, який відображає систему засвоєних психолого-педагогічних, науково-методичних, предметних, технологічних знань, що забезпечує процес формування трансверсальної компетентності майбутнього вчителя географії.В структурі цього компонента виділено загальнокультурну, комунікативну, дослідницьку, методичну, прогностичну, інформаційно-комунікаційну та технологічну компетентності. Проаналізовано праксеологічно-комунікативний компонент, щоохоплює сукупність набутих здобувачами вмінь і навичок, які уможливлюють виконання дій на технологічному рівні.У межах комунікативного складниказазначено групи вмінь і навичок майбутнього вчителя географії, які формують трансверсальну компетентність.