ФОРМУВАННЯ ПРАКТИЧНИХ НАВИЧОК ПРОГРАМУВАННЯ У ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЗАСОБАМИ ФРЕЙМВОРКУ KIVY - Сіткар, Тарас; Мазур, Іван-Станіслав; Ожга, Михайло (Педагогічна наука і освіта ХХІ століття, 2025)
У статті представлено дослідження щодо ефективності використання фреймворку Kivy в освітньому процесі з метою формування практичних навичок програмування у здобувачів вищої освіти комп’ютерних спеціальностей. На основі експериментального дизайну з використанням контрольної та експериментальної груп встановлено, що інтеграція Kivy у навчальну дисципліну «Об’єктно-орієнтоване програмування» суттєво підвищує рівень сформованості професійних компетентностей у сфері розроблення кросплатформених застосунків. Здобувачі освіти експериментальної групи продемонстрували вищий рівень володіння такими навичками, як моделювання графічних інтерфейсів, обробка подій, організація модульної архітектури та інтеграція сторонніх бібліотек, зокрема для взаємодії з вебсервісами. Аналіз результатів підтвердив перевагу експериментальної групи за критерієм практичної продуктивності – швидкості виконання завдань, якості коду та здатності до самостійного налагодження. Отримані результати мають високу практичну цінність для розробників освітніх програм, викладачів інформатики та методистів, оскільки демонструють ефективний, доступний і масштабований підхід до ліквідації розриву між академічною підготовкою та реальними вимогами сучасної ІТ-індустрії. Запропонований метод не потребує додаткових фінансових витрат, оскільки ґрунтується на вільному програмному забезпеченні та може бути легко адаптований до різних освітніх контекстів.