ПЕРСПЕКТИВИ РЕАЛІЗАЦІЇ ЄВРОПЕЙСЬКИХ МОДЕЛЕЙ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ В УКРАЇНІ - Стеца, Наталія (Педагогічна наука і освіта ХХІ століття, 2025)
У статті проаналізовано сутність та особливості європейських моделей соціальної політики й соціальної роботи – скандинавської, континентальної, англосаксонської, середземноморської та постсоціалістичної. Розглянуто їхні ціннісні засади, механізми соціального захисту, інституційні форми підтримки населення та роль держави, громади й громадянського суспільства у забезпеченні добробуту. Окреслено можливості адаптації цих моделей до українських реалій у контексті воєнного стану, внутрішнього переміщення населення та майбутнього післявоєнного відновлення. Наголошено, що система соціального захисту України все ще перебуває під впливом пострадянських практик, має обмежені ресурси, недосконале законодавство й кадровий дефіцит. Зазначено, що інтеграція європейських стандартів соціальної політики має відбуватися з урахуванням національних і регіональних особливостей.На основі порівняльного аналізу визначено, що найбільш перспективною для України є модифікована скандинавська модель, орієнтована на поєднання державної відповідальності, соціальної солідарності та партнерства між державними, громадськими й міжнародними структурами.Запропоновано напрями реформування системи соціальної роботи: розвиток кадрового потенціалу, удосконалення управління, прозорість фінансування, цифровізація послуг та розширення міжнародного співробітництва.Узагальнено, що впровадження європейських підходів сприятиме формуванню ефективної, людиноцентричної системи соціальної роботи та підвищенню соціальної згуртованості в українському суспільстві.Додатково підкреслено необхідність проведення міжрегіональних порівняльних досліджень для виявлення специфіки соціальних потреб, оцінки фінансової спроможності та розроблення інноваційних моделей соціальної підтримки та посилення психологічного та психосоціального виміру соціальної роботи.