ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПІДГОТОВКИ ДОКТОРА ФІЛОСОФІЇ (PhD) В СИСТЕМАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ ТАЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Плахотнік, Олег; Плахотнік, Ольга (Педагогічна наука і освіта ХХІ століття, 2025)
У контексті трансформацій сучасного освітнього простору особливої актуальності набуває інтенсифікація пошуку інноваційних освітніх технологій, розвиток наукового потенціалу майбутніх фахівців та становлення новітніх наукових шкіл, що забезпечують умови для розкриття їхнього творчого потенціалу.Аналіз еволюції педагогічної науки в Україні та ЄС дає підстави виокремити низку стратегічних векторів розвитку, серед яких: генерування нових ідей і теоретичних концепцій; розширення кола дослідницьких проблем; зростання ступеня диференціації наукового знання та розвиток окремих його напрямів; міжнародне визнання наукових досягнень; удосконалення понятійно-категоріального апарату педагогіки; інституціоналізація науки; відповідність наукового поступу внутрішній логіці розвитку; розроблення варіативних моделей розв’язання педагогічних проблем; впровадження міждисциплінарних колективних дослідницьких ініціатив; оновлення методологічної бази педагогічних досліджень; посилення зв’язку теорії з практикою; підвищення ефективності освітніх процесів; збільшення кількості академічних видань, спеціалізованих рад та дослідників; забезпечення збалансованості між диференціацією та інтеграцією наукових знань.Такий підхід сприяє переосмисленню парадигми наукового пошуку, розширенню тематичного спектра дослідницької діяльності та глибшій інтеграції наукових ініціатив у європейський простір вищої освіти.