УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕРМІНОЛОГІЧНОЇ ЛЕКСИКИ СТУДЕНТІВ ІТ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Мороз, Людмила; Данілова, Наталія; Мічуда, Наталія; Ковалюк, Владислав (Педагогічна наука і освіта ХХІ століття, 2025)
У статті розглядаються шляхи розвитку англомовної компетентності студентів IT спеціальностей, яка є невід’ємним компонентом професійно спрямованої комунікативної компетентності в рамках університетського курсу ESP (англійська мова за професійним спрямуванням). Проаналізовано інноваційні та інтерактивні методи навчання, такі як студентська проєктна робота у формі постерів та усних презентацій, рольові ігри, конференції. Обґрунтовано, що комплекс таких навчальних методик надає студентам-інформатикам можливість ефективніше опанувати професійну лексику. Автори систематизують та аналізують англомовні онлайн-ресурси, які розкривають ключові питання інформаційних технологій. Також показано, що такі ресурси сприяють ефективному вивченню англійської лексики спеціалізованого призначення, оскільки вони мотивують та стимулюють здобувачів запам’ятовувати лексичний матеріал, а також допомагають підвищити рівень розуміння професійної мови.Зазначається, що формування лексичної компетенції базується на вивченні автентичних професійно орієнтованих текстів. Такі тексти вважаються не лише основним джерелом для формування професійного термінологічного словника студентів, але й ключовим засобом розвитку їхніх професійних навичок та підвищення культури термінологічного спілкування, і особливу увагу в процесі засвоєння мови слід приділяти розвитку та збагаченню лексичного репертуару студентів, а також вивченню та систематизації термінологічної лексики.Автори наголошують на важливості розумінння потенційних значень термінів, на просто перекладати їх. Для досягнення цього здобувачі повинні звертатися до тлумачних словників англійської мови, вивчати визначення, синоніми, антоніми, моделі словотворення та поширені словосполучення, в яких функціонує термін. На нашу думку, вивчення лексичної системи англійської мови є ключем до вільного володіння нею; проте не менш важливо активно використовувати набуті лексичні одиниці в реальному спілкуванні.