УПРАВЛІНСЬКІ ТА СОЦІАЛЬНІ ОСНОВИ РЕАБІЛІТАЦІЇ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ, УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ - Левчук, Ірина; Карлова, Тетяна; РАШИДІ, Бахрам (Педагогічна наука і освіта ХХІ століття, 2025)
У статті розкрито організаційно-управлінські та соціальні засади реабілітації військовослужбовців, учасників бойових дій, ветеранів війни та інших осіб, які зазнали травм під час воєнних дій. Актуальність дослідження зумовлена наслідками збройної агресії російської федерації проти України, що призвела до появи великої кількості осіб, котрі потребують комплексної допомоги та адаптації до життя поза зоною бойових дій. Визначено, що якість реабілітаційної діяльності залежить від узгодженої роботи державних, медичних, психологічних і соціальних інституцій, а також від професійної компетентності фахівців соціальної сфери.Проаналізовано підходи сучасних учених щодо необхідності формування системного підходу у професійній підготовці майбутніх соціальних працівників, психологів та реабілітологів. Розглянуто основні напрями їхньої підготовки: опанування теоретичних знань про соціальну реабілітацію, розвиток практичних умінь і навичок роботи з різними категоріями клієнтів, формування морально-етичних та комунікативних якостей. Наголошено, що ефективність реабілітаційної діяльності залежить від професіоналізму, здатності до саморозвитку, емпатії та креативності фахівця.Висвітлено сучасні методи реабілітації, зокрема психоедукацію, стабілізаційні техніки, роботу з травмою, дзеркальну терапію, групову роботу та моделі розвитку життєвих навичок, мотивації, афективного навчання, копінг-поведінки, самоефективності й соціальної підтримки. Доведено, що застосування цих моделей сприяє відновленню психологічного благополуччя, самоконтролю, підвищенню самоефективності та інтеграції ветеранів у мирне життя.Oсобливу увагу приділено феномену посттравматичного зростання, який передбачає позитивні зміни особистості після пережитого стресу. Зазначено, що реалізація реабілітаційних програм потребує поєднання якісних і кількісних методів оцінювання результатів, міждисциплінарного підходу та залучення соціальної підтримки. Узагальнено, що реабілітація військовослужбовців є складною соціальною проблемою, розв’язання якої потребує цілісної державної політики, науково обґрунтованого управління, належного кадрового забезпечення й суспільної підтримки.